+7(812)648-24-70, +7(812)702-50-70
Русский / English
BioniQ

FAQ

Tomato juice producing

2015-8-13
Archive »


Description of a typical drinkable tomato juice processing operation made from fresh tomatoes.

Drinkable tomato juice is normally produced during the tomato season, when tomatoes have usually reached their prime; it shall be produced from selected tomato varieties having a solids content not less than 5°Brix. Some producers prefer not to blend different tomato varieties so as to obtain a juice with more homogeneous flavour.

Production technology is basically the same used in the production of tomato paste and/or “passata” (obviously with exclusion of the concentration phase), i.e. washing, sorting, chopping, hot break pre-heating and juice extraction. Special attention has to be paid to the screen meshes of the juice extractor: the standard size is 0.4 mm, while in the U.K. it can even be 0.3 mm.

Tomato juice is normally packed directly into the final container; however, it could also be stored into 20/50 m3 aseptic tanks or into 1000 L aseptic bags and be re-processed later on according to market demand.

Tomato juice can also be obtained from aseptic tomato paste (particularly for northern European countries); in both cases the preparation processes before filling into final containers shall be as follows:
  • preparation of the final recipe in a suitable tank by adding all the necessary ingredients: salt, spices, aromas and other ingredients in line with the final market demand; the tanks shall be provided with suitable stirrers in order to assure adequate blending of all ingredients;
  • in case of production starting from tomato paste, filtered / dematerialized water shall also be added in order to reach the desired quantity of dry matter, homogenization at 150 / 200 bar shall also be provided but only for juice obtained from tomato paste in order to prevent serum separation. Juice obtained directly from fresh tomatoes does not need homogenization;

Source: http://www.fencospa.com

Новости ТСК

26 Апреля 2017
Компания ООО "ТСК" приняла участие в ежегодной конференции по "Усовершенствованию программы поддержки БПО"
С 12-14 апреля в республике Кыргызстан состоялась ежегодная конференция по «Усовершенствованию программы поддержки БПО- специализированных и комплексных услуг   для экспортно-ориентированных малых и средних предприятий в перерабатывающем секторе» . Уже третий год подряд ООО «ТСК» является активным участником этого мероприятия и находит новых партнёров для развития своего бизнеса.

Подробнее »

25 Апреля 2017
Краткий обзор ситуации на мировом рынке сухофруктов
 По материалам голландского трейдера Catz International B.V. и британского импортера сухофруктов Demos Ciclitira Ltd портал GiveMeBid.com подготовил краткий обзор ситуации на рынке сухофруктов на начало апреля 2017 года.

Подробнее »

Новости отрасли

04 Июля 2017
Европа недосчитается 20% урожая яблок
 В Европе из-за неблагоприятных погодных условий в апреле и мае урожай многих культур значительно снизился. Немецкий институт AMI подсчитал, что объем европейского урожая яблок в этом сезоне будут ниже 10 млн тонн. Учитывая, что в урожай прошлого года достиг 12 млн тонн, падение составляет более 20%.

Подробнее »

26 Июня 2017
Обзор мирового рынка бананов
Ситуация на мировом рынке лимонов вернулась к норме после сезона чрезвычайно высоких цен и крупных заработков прошлого года. В Испании наблюдается перепроизводство этого вида цитрусовых. В Южной Африке прогнозируют значительный рост объема урожая. Большинство игроков рынка пристально наблюдают за урожаем в Аргентине, так как ситуация в этой стране во многом определит общую картину мирового рынка.

Подробнее »

BioniQ рекомендует

 
Яндекс.Метрика