+7(812)648-24-70
Русский / English
BioniQ

FAQ

Tomato juice producing

2015-8-13
Archive »


Description of a typical drinkable tomato juice processing operation made from fresh tomatoes.

Drinkable tomato juice is normally produced during the tomato season, when tomatoes have usually reached their prime; it shall be produced from selected tomato varieties having a solids content not less than 5°Brix. Some producers prefer not to blend different tomato varieties so as to obtain a juice with more homogeneous flavour.

Production technology is basically the same used in the production of tomato paste and/or “passata” (obviously with exclusion of the concentration phase), i.e. washing, sorting, chopping, hot break pre-heating and juice extraction. Special attention has to be paid to the screen meshes of the juice extractor: the standard size is 0.4 mm, while in the U.K. it can even be 0.3 mm.

Tomato juice is normally packed directly into the final container; however, it could also be stored into 20/50 m3 aseptic tanks or into 1000 L aseptic bags and be re-processed later on according to market demand.

Tomato juice can also be obtained from aseptic tomato paste (particularly for northern European countries); in both cases the preparation processes before filling into final containers shall be as follows:
  • preparation of the final recipe in a suitable tank by adding all the necessary ingredients: salt, spices, aromas and other ingredients in line with the final market demand; the tanks shall be provided with suitable stirrers in order to assure adequate blending of all ingredients;
  • in case of production starting from tomato paste, filtered / dematerialized water shall also be added in order to reach the desired quantity of dry matter, homogenization at 150 / 200 bar shall also be provided but only for juice obtained from tomato paste in order to prevent serum separation. Juice obtained directly from fresh tomatoes does not need homogenization;

Source: http://www.fencospa.com

Новости ТСК

17 Мая 2019
Вниманию кондитеров, производителей меда и производителей здоровых снеков!
Выгодное предложение по продаже сублимированного порошка клубники и клюквы.

Подробнее »

15 Мая 2019
Распродажа замороженной черники и клюквы!
Лучшие цены на урожай 2018 года.

Подробнее »

Новости отрасли

05 Декабря 2018
Производитель бренда «Махеевъ» планирует расширить ассортимент за счет покупки производителя сыра и мясных консервов
Компания "Эссен Продакш АГ", производитель соусов и джемов под брендом "Махеевъ", планирует в 2018 году довести оборот до 20,59 млрд рублей, ищет новые активы на Дальнем Востоке и изучает возможность расширения ассортимента за счет покупки производителя сыра и мясных консервов.

Подробнее »

06 Ноября 2018
Законопроект о сборе дикоросов готов к первому чтению
 Координационный совет «Единой России» по законодательству одобрил законопроект о сборе дикоросов, сообщил журналистам первый замруководителя фракции Андрей Исаев после заседания совета.

Подробнее »

BioniQ рекомендует

 
Яндекс.Метрика